Axoft İşletme Yazılım Çözümleri
 





Skip Navigation Links
Ana Sayfa
Kampanyalar
Fiyat Listeleri
Ticari YazılımlarExpand Ticari Yazılımlar
Eğitim Videoları
Sektörel ProgramlarExpand Sektörel Programlar
Ücretsiz ProgramlarExpand Ücretsiz Programlar
Teknik BilgilerExpand Teknik Bilgiler
Muhasebe RehberiExpand Muhasebe Rehberi
Referanslarımız
İletişim


Axoft Destek Sayfalarına Giriş

 

Telefon
444 26 54
 

 

 


 



 

 

STOK MODÜLÜ

Stoklara ait kod, isim, ölçü birimi, alış satış fiyatları gibi tanımlamaların yapıldığı ve aynı zamanda stok hareket kayıtlarının işlendiği, gerekli durumlarda stoklar ile ilgili raporların alındığı modüldür.


 STOK KARTLARI


Temelde 4 bölümden oluşur. Stok kart Bilgileri, Hareketler, Alış-Satış Bilgileri ve Özel sahalar.
Stok Kodu: Programda stoklar ile ilgili kayıt (alış, satış, üretim vb) yapılabilmesi için önce stok tanımlamasının yapılması gerekir. Burada her bir stok için ayrı kodlar oluşturulur. Bir stok kodu yalnızca bir ürün için tanımlanabilir.
Stok Tipi: Firma tanımladığı stoklar ile ilgili olarak buradan tip tanımlaması yapabilir. Bu tanımlamalar daha sonra etkin bir raporlama için kullanılır.
Stok Adı: Tanımlanan her bir ürün için girilmesi zorunlu bir alandır. Fatura kaydı yapılırken kullanıcıların hata yapmamaları için Standard bir isimlendirme yapılması işlemleri kolaylaştırır.
Grup Kodu: Detay tanımlaması Grup Kodu tanımlama ekranından yapılan bu alan ile stoklar belirli gruplara göre ayrıştırılmak istenirse kullanılması gereken alandır.
Alt Grup Kodu: Sadece Grup kodu uygulamasının firma için yeterli olmadığı durumlarda daha detaylı gruplama yapabilmek için kullanılan alandır. Örneğin Grup Kodu Gıda olan ürünler alt grup kodlarında Yağ, Sıvı içecekler, Makarnalar gibi alt detaylar bazında tanımlanabilir.
Reyon Kodu: Reyon takibi yapılan işletmelerde ürünlerin hangi reyonlarda bulunduğunun takibi yapılmak isteniyorsa kullanılabilecek bir alandır.
Satıcı Kodu: Ürünlerin Cari modülden tanımlana cari kartlar ile ilişkilendirildiği alandır.
Ölçü Birimi: Stok ile ilgili işlemlerde stok biriminin ne olacağının belirlendiği alandır. Bu tanımlamaya göre fiyat belirlenir ve oluşan tüm kayıtlar burada belirlenen ölçü birimlerine göre oluşturulur.
Alış Fiyat 1, Alış Fiyat 2:  Stok kartına tanımlanacak alış yönlü fiyatlardır. Toplam 5 farklı fiyat tanımlaması yapılabilir. Parametrik olarak ta hangi ekranda hangi fiyatın kullanılacağı belirlenir.
Satış Fiyat 1, Satış Fiyat 2, Satış Fiyat 3: Stok kartına tanımlanacak satış yönlü fiyatlardır. Toplam 5 farklı fiyat tanımlaması yapılabilir. Parametrik olarak satış ve çıkış işlemlerinde hangi fiyatın kullanılacağı belirlenir.
Alış KDV Kodu: Ürün ile ilgili alış işlemi yapılırken KDV oranın kaç olacağı ile ilgili tanımlamanın yapıldığı alandır.
Satış KDV Kodu: Ürün ile ilgili satış işlemlerinde kullanılacak olan KDV oranının tanımlandığı alandır.


HAREKETLER


Her bir stok için oluşan stok hareketlerinin raporlandığı ve diğer modüllerden bağlantısız şekilde kayıt girilmesini sağlayan penceredir. Burada ki kayıtlar diğer modüllerden gelmiş ise silinemez. Sadece modül bağlantısız yapılan kayıtlar silinebilir.
Ayrıca girdide bulunan her hangi bir kayıt çift tıklandığında kayıt satırına getirilir ve oradan sağ klik ile açılan pencereden kaydın olduğu belge çağrılarak düzeltme işlemi ilgili modüle gitmeden yapılabilir.
Bu özellik genel olarak programın tüm modüllerinde geçerlidir. Sağ klik özellikleri Genel Bilgiler bölümünde ayrıca daha detaylı anlatılmaktadır.


ALIŞ-SATIŞ BİLGİLERİ


Stok kartı ile ilgili diğer fiyat tanımlamalrının yapıldığı alandır. Ayrıca Planlama bölümünde Stoklar ile ilgili olarka maxsimum ve minimum stok bakiyeleri ile ürünlerin raf ömürleri ile ilgili de bilgi giriş yerleri vardır.


ÖZEL SAHALAR


Stok kartları ile ilgili ileri düzey analizlerin yapılabilmesi için kullanılan tanımlama alanlarıdır.
Bu bölümde stoklar için 5 tana sayısal ve 5 tane hem sayısal hem de alfabetik bilgi girilecek toplam 10 raporlama alanı mevcuttur. Bu alanların ismi stok seçeneklerinden değiştirilir.


GRUP KODLARI


Stoklar ile ilgili gruplandırma için kullanılır. Burada yapılan tanımlamalar stok kayıtlarında kullanılır.


ALT GRUP KODLARI


Grup kodlarının tanımlama mantığı ile çalışır. Burada stok kodlarında detaylı analizler ve raporlar yapabilmek için firma ürünlerine göre detaylı tanımlamalar yapabilir.

ÖZEL KOD 1-2, REYON TANIMLAMALARI


Bazı durumlarda Grup Kodları ve Alt Grup kodu tanımlamalarının yeterli olmadığı durumlarda ilave tanımlama yapılması gerekebilir. Özel kod alanları bu tanımlamalar için kullanılır. Bu alanlarında yeterli olmaması durumunda Özel sahalar da kullanılabilir. Ayrıca firma reyon takibi de yapmak istiyor ise reyon kodları tanımlaması yapabilir. Bu alan özellikle perakende satış yapan firmalar için kullanışlıdır. Hangi reyondaki ürünlerin bakiyesi nedir? Gibi raporları kolayca alabilir.


STOK SEÇENEKLERİ


Stok seçenekleri ile firma yapısına uygun olarak stok modülünü yapılandırabilir. Bu ekranda 4 grup seçenek kayıtları vardır.


ORTAK SEÇENEKLER


Bu ekranda stoklar ile ilgili genel parametre tanımlamaları yapılır.
Barkod Uygulaması Var Mı: Bu parametre stoklarını barkod üzerinden takip etmek isteyen firmalar için geliştirilmiştir. Bu parametre işaretlenirse her stok için 5 barkod girilecek alan stok kartı tanımlama ekranındaki alış-satış bilgileri sekmesinde aktif olur. Bu bölüme tanımlanan barkodlardan herhangi biri veya stok kodu kullanılarak gerekli işlemler yapılabilir.
Otomatik Kodlama Var mı: Bu parametre stok kodlarının manuel olarak mı yoksa otomatik olarak mı oluşturulacağını belirler. Eğer evet seçeneği işaretlenirse sistem 0 dan başlayarak kodlama yapar. 'Hayır' işaretlenirse kullanıcı Stok Kodu nu kendi belirler.
Kod-İsim Kontrolü: Stok kartında bulunan rapor kodlarının kullanımı için geliştirilmiştir. Eğer evet işaretlenirse Grup Kodu, Alt Grup Kodu gibi alanlar tanımlama ekranından tanımlanıp stok kartı ekranından da tanımlanan kodlar seçilmek zorunda olur. Tanımlama ekranında olmayan bir kod stok kartında kullanılamaz. Eğer parametre hayır olarak işaretlenir ise sistem böyle bir kontrol yapmaz ve kullanıcı stok kartına istediği bilgiyi tanımlama yapmadan girebilir.
Fiyat Listesi Uygulaması: Firma dönemsel fiyat listesi uygulaması kullanıyor ise kullanılması gereken bir parametredir.
Fiyat Kaç Kademeli: Bu parametre ile sistemde alış ve satış yönlü olarak kaç fiyat kullanılacağı belirlenir.
Stok Kısa Adı Sorulsun mu:  Bu parametre ilse stok kartı kayıtlarında stok adının altına kısa Stok Adı isminde bir alan açılır ve kullanıcı tanımlamak istediği kısa ismi buraya girebilir.
Stok Yabancı İsim Sorulsun mu: Eğer ürünlerde yabancı isim uygulaması gerekiyorsa işaretlenmesi gereken parametredir. İşaretlendiği zaman stok tanımlama ekranında tanımlama ekranı açılır.
Dinamik Stok Uygulaması: Esnek yapılandırma olarak da biline bu uygulama özellikle hazır giyim ürünleri üreten ve satan işletmeler için gerekli bir parametredir. Evet seçeneği işaretlenir ise ayrı bir tanımlama ekranı ortaya çıkar ve burada renk, beden gibi 5 farklı özellik tanımlaması yapılabilir. Bu özellik tanımlamaları stok bazında yapılabileceği gibi grup kodu bazında da yapılabilir.
Kitap Uygulaması Var Mı: Bu parametre işaretlendiği zaman parametre ekranında ek sorgu ekranı oluşur. Buradan takip edilmek istenen bilgi ile ilgili sorulara cevaplar verilir ve stok kartlarında bu bilgilerin girişi sağlanır. Bu sistemin tam çalışması için perakende uygulamasının da aktive edilmesi gerekmektedir. Tanımlama ekranı stok kartı kayıtlarında perakende sekmesinde oluşur.
Satış Fiyatı 1-2: Bu alanda yapılacak tanımlama ile bu bilgilerin stok kartı ekranında görünüp görünmemesi belirlenir.
Alış Fiyatı 1-2: Bu alana yapılacak tanımlama ile bu bilgilerin stok kartı ekranında görünüp görünmemesi belirlenir.
Özel Kod 1-2 Sorulsun mu: Bu parametre ile tanımlama ekranındaki özel kodların sorulup sorulmayacağı belirlenir.
Her Şubede Toplam Bakiye Görünsün: Özellikle şubeli çalışan işletmelerde stok bakiyeleri genellikle şube bazında takip edilir. Ama aynı zamanda bir ürünün diğer şubelerdeki bakiye ile birlikte toplam bakiyesi de sorgulanmak istenebilir. Bu parametre ile istenirse bir stokun tüm bakiyeleri kullanıcılara açılabilir.
Lokal Depo Uygulaması: Eğer işletme belli bir nokta için aynı şube içinde farklı lokasyonlarda ürün takibi yapmak istiyor ise kullanması gereken parametredir. Bu parametre işaretlendiğinde stok ile ilgili işlemlerde hangi deponun kullanılacağı kullanıcıya sorulur.
Lokal depo tanımlamaları ise aşağıdaki ekrandan yapılır. Burada ihtiyaç duyulan kadar depo tanımlaması yapılabilir.
Resim Belge Uygulaması Var Mı: Bu parametre ile stok bazında resim veya herhangi türde bir belge stok kartına eklenebilir. Özellikli ürünlerde teknik bilgilerin olduğu doyalar veya ürünün teknik çizimleri gibi bilgiler ürüne eklenir ve bu bilgiler veritabanlarında saklanır.
Stok Sabitleri Sıralaması: Stok kayıtlarında ki girdi sıralaması en son yapılan kayıt en üste gelir şeklindedir. Eğer firma farklı bir sıralama ister ise buraya girilen saha alanına göre sıralama yapılır.
Maksimum Stok Gösterim: Çok stok ile çalışan işletmelerde stok kayıt ekranındaki gride gösterilmesi istenen maksimum stok sayısını belirleyen alandır. Değer yazılmazsa tüm stok kartları listelenir. Değer yazılırsa yazılan kadar stok kartı listelenir.


STOK SEÇEMEKLERİ- ÖZEL SAHALAR


Bu bölümde stok kartı tanımlama ekranında olan sayısal ve alfa-sayısal alanların isimlerinin ne olacağı belirlenir.  Stok tanımlama ekranında burada yazılan isimler görünür.


FİYAT SAHALARI


Özel sahalarda olduğu gibi Fiyat Sahalarında da fiyatlara özel isim verilebilir. Stok tanımlama ekranında burada verilen isimler görünür.


TARTI VE TERAZİ


Özellikle marketlere yönelik bir parametre ekranıdır. Tartılı ürünler için gerekli tanımlamalar buradan gerçekleştirilir.

Ana Sayfa | Kampanyalar  | Fiyat Listeleri  | Ticari Yazılımlar  | Eğitim Videoları  | Sektörel Programlar  | Ücretsiz Programlar  | Teknik Bilgiler  | Muhasebe Rehberi  | Referanslarımız  | İletişim